God natt

2013-11-30 @ 22:41:23 ? Permalink ? Allmänt

Det här med sena inlägg är min grej verkar det som ;)
Jobbet gick bra och när jag kommit därifrån lite efter kl 19 bar det av till stallet. Där var det jag och en annan "kvällsjobbare" som fixade och hade oss. Dock önskade Hottie att maten skulle serveras fortare.

Less talking and more food to the hungry pony!


Snabba ryck

2013-11-29 @ 22:25:16 ? Permalink ? Allmänt

Ja herregud. Knappt hann jag yttra orden "äntligen helg" i telefonen tidigare ikväll innan det plingade till (pratade fortfarande med samma person) -och jag var bokad på ett 12h arbetspass imorgon.

I stallet blev det spa-dag för Hottie med BoT-tofflor på och tvätt på lite välbehövliga ställen.

Pizza blev det till kvällsmat och nu kallar sängen på mig.


Det rullar på

2013-11-27 @ 22:27:58 ? Permalink ? Allmänt

Ja, det rullar på.
Full fart på jobb och allt runt omkring. De senaste dagarna har jag fått till ett par riktigt bra ridpass, särskilt igår. Hottie var superfin verkligen :) idag joggade vi bara och imorgon är det veckans fasta vilodag. Jag har varit på gymmet ikväll och det blir nog en vända imorgon med. Känns så himla skönt när man kommit igång och tränar lite extra. Nu är det sovdags, skönt med torsdag imorgon för då är det snart helg :) och på lördag ska jag troligtvis ut med ett gäng så det blir också kul ^^

Nattinatt!


Update

2013-11-24 @ 10:39:58 ? Permalink ? Allmänt
Ligger lite lågt just nu.
Fick besked om Calle för ett par dagar sedan och det var dåliga besked.
Kort sagt: Skadan är allvarlig och dessutom kronisk = Han blir inte bra.
 
Känns förjävligt helt enkelt.
 

Ah! Där var de..

2013-11-20 @ 11:18:10 ? Permalink ? Allmänt


Tomt :P

2013-11-20 @ 10:59:58 ? Permalink ? Allmänt

Spanade lite efter Calle via webbkameran hos mamma & pappa men som ni ser syns ingen av grabbarna till. De fick öppnat till hela hagen igår så om de inte är nere vid grinden och äter lunch misstänker jag att de är bakom svängen och solar...


Åååh så trött

2013-11-20 @ 09:21:39 ? Permalink ? Allmänt

Idag är verkligen en seg onsdag. Är riktigt trött idag. Kallt är det också...

Gårdagen var välfylld med jobb hela dagen, lunch med Emmy och sedan stallet där jag hann med att rida innan stallmötet.
Ridpasset gick bra och Hottie kändes mjuk och nöjd. Tog bara den "jobbiga" galoppen igår och till min förvåning var den avsevärt mycket bättre än den varit det sista. Skönt! Tänker att jag jobbar vidare med galoppen idag.


God natt

2013-11-17 @ 22:48:36 ? Permalink ? Allmänt

Sovdags och uppladdning för ny arbetsvecka. Har ätit god tårta hos mormor & moster och sällskapat med Calle & Carinjo...


Söndag

2013-11-17 @ 16:19:57 ? Permalink ? Allmänt

Visst ser hon oskyldig ut? Men jag kan säga att idag var det en hel rävflock bakom öronen! Lättade hon inte i fram, rivstartade eller skuttade -så gjorde hon ett tjusigt svanhopp rakt ut i en nyplöjd åker och blev alldeles knäckt när hon fick jord upp till knäna... Puuuh!

Nu är det dags för släktkalas för moster, hej!


Vad tränar jag på när jag rider själv? -Calle

2013-11-16 @ 23:17:15 ? Permalink ? Allmänt
Calle:
 
Calle är stor och behöver både kvickas upp och lära sig vänta. Jag arbetar med att få energin jämn och att få honom att lägga mer kraft i steget än att springa iväg framåt.
Han har varit lite "stöpt i en form" med formen från början så en del i arbetet är att kunna ändra honom. I början när jag hade honom var det svårt att få honom att länga ut halsen tex.
I början av våra pass skrittjobbar jag ofta och flyttar honom för skänkeln. Han har haft svårt att förstå det och velat springa iväg men genom att upprepa och göra om måånga gånger så har poletten trillat ner. När jag går över till trav så börjar jag runt fyrkantspåret och då är det övergångar som gäller! Han ska svara framåt direkt!
 
 
 När han har vaknat till och kommit igång så börjar jag flytta honom även i trav. Vi gör linjer som han tycker är ganska enkla, tex vända in vid A/C, flytta ut till spåret och fortsätta i samma varv. 
Calle har varit trögsvängd :p så vändbarheten är något vi övar på. 10-metersvolter gör vi och serpentiner, gärna med volter i ändarna av bågarna.
 
 
När vi kommer till galoppen så är Calle storgalopperad och fortfarande ganska valpig så man får lätt känslan av att man sitter på en fälttävlanshäst i terrängen -man tar liksom långsidan på tre språng, inte lätt att hinna med några grejer då. Galopparbetet består mycket i att göra volter i olika storlekar och hjälpa honom att hitta alla benen som gärna far iväg åt alla håll. Vi har börjat öva övergångar skritt-galopp-skritt och iallafall fattningarna börjar sitta lite nu. Även lite förvänd galopp på enkla stora bågar smyger sig in ibland. Ute på ängen där det är gott om plats så gör han det rätt stadigt faktiskt när jag gör stora åttor, men vi måste krympa ner det till att få plats i ridhuset med ;)
 
 
Avslutningsvis så joggas han i låg form och ska då trava låångsamt och vila på steget. Lugna stora bågar där han bara glider runt. Ibland tar jag även galopp och då ska han vara så låg som möjligt -detta är svårt men nyttigt för honom.

Vad tränar jag på när jag rider själv? -Hottie

2013-11-16 @ 22:38:50 ? Permalink ? Allmänt
Tänkte skriva lite om vad jag jobbar med när jag sitter hemma och rider själv. Jobbet skiljer sig lite åt mellan hästarna även om jag jobbar med i princip samma rörelser.
 
Hottie:
När man rider Hottie så handlar ganska mycket om att få henne på sin sida, och det handlar om att vara överens. Har man henne med sig så är det bara att börja jobba, men har man inte lagt fram sitt förslag tillräckligt bra så kan det bli såhär -tvärstopp i maskineriet.
 
När hon var yngre hade hon lite svårt med takten i skritten och det kunde kännas ojämnt -som att hon tog ett kort och ett långt steg. Mycket arbete med skritten har hjälpt, flytta henne undan skänkeln, rida åttvolter och vända så fort hon tappade takten och senare tempoväxlingar i skritten. Viktigt är att verkligen rida varje steg var för sig. Vi jobbar såhär idag med och jag inleder ofta mina pass med skrittarbete på detta sätt (efter framskrittning på lång tygel).
Hon har alltid haft väldigt lätt för att dra in näsan och krulla ihop sig så det är något som vi arbetar med varje dag. Det är ingen panik att hon ligger lite bakom lod eftersom hon kommer fram mer med näsan allteftersom hon blir starkare, men hon får inte släppa kontakten och gå bakom hand. Jag vill ha henne ganska rund i formen och hon ska slappna av framför manken (där ser man ofta att hästarna är spända). Hottie spänner sig gärna lite i vänstervarvet och blir för rak i halsen så det är en sån sak som också hör till varje dags arbete.
 
 
 
Vi arbetar mycket med gymnastiserande rörelser nu, mycket skänkelvikningar och gör skänkelvikningar-övergår i sluta-och skänkelvikning igen. Svårt! men det börjar hända saker där. Nu det sista har det trillat på plats mer och det blir lite bättre flyt.
 
 
När hon kommer igenom i kroppen och är uppvärmd ordentligt så kortar jag upp formen något och försöker sätta henne liiiite mer. Fortfarande måste hon vara runt och avslappnad. Tappar man henne och hon blir spänd så blir hon orolig och det kör gärna ihop sig då.
Galoppen är en svag punkt. Mycket en styrkefråga och vad vi behöver arbeta mer med är att få kvickare språng så att vi kommer runt lättare i de tightare vägarna. Just nu är känslan att man nästan kan höra ett "Åhej" i varje språng XD Jag övar tempoväxlingar, sätter henne kortare bitar och ökar sen ur det. Små volter där hon måste bli snabbare i fötterna för att komma runt samt böja sig ordentligt. Jag rider även en del runt fyrkanten och varierar mellan utåt- och inåtställning, att kunna ändra såna saker utan att hon ska falla isär och tappa balans eller takt. En övning vi gjorde häromdagen var att galoppera i rättvänd galopp på en liten volt vid tex C, sedan byta volt till stora mittvolten och rida ett halvt varv i förvänd galopp, sedan rida in på en liten rättvänd volt vid A, fortsätta i förvänd på mittvolten och sedan in i rättvänd till C.
 
 
När jag avslutar passet joggar jag henne i en lägre form, gör stora bågar och raka spår. Hon får inte ramla iväg utan ska vänta på mig. Därefter skrittar jag av.
 
 

Snart läggdags

2013-11-14 @ 22:26:17 ? Permalink ? Allmänt
Snart dags att hoppa i säng för mig. Har haft en galet stressig dag på jobbet och det har verkligen gått i 200. Tänk om man hade kunnat dela på sig så man hade kunnat vara på flera ställen samtidigt..Smidigt!
 
Idag var det ju torsdag och det är vilodag i stallet pga lektioner i ridhuset. Och vilodag i stallet innebär gymdag för mig ;) Hottie joggades igår då hon hade träningsvärk efter passet i förrgår som var rätt tufft -men OJ vad fint hon gick, riktigt roligt var det.
Imorgon är det vaccination som står på schemat och det var en liten miss för mig eftersom det är Emma-träning i helgen. Så det blir ingen träning eftersom de ska ta det lugnt efter vaccinationen, känns inte schysst att åka och köra tvådagars träning. Helgen blir lugn, kanske rider ut någon dag om det är fint väder. Ska även ut till Skaftö och fira moster som fyllt år + klämma lite på Calle som går därute och myser. Mamma mmsade ett par bilder häromdagen på Calle och hans kompis Carinjo, och de såg ut att ha det riktigt gött i solen. 
 
 
 
 

God morgon måndag!

2013-11-11 @ 09:54:58 ? Permalink ? Allmänt

Kylslagen morgon idag och jag kom nästan inte in i bilen då dörrarna frusit fast... Just nu skiner solen och jag hoppas det håller i sig för det eviga regnandet gör mig tokig. Det eviga regnandet gjorde att jag fick ge mig iväg och köpa ett ombytestäcke till Hottie häromdagen -inte för att det regnar igenom det hon har, men när det regnat hela dagen och jag tar av täcket för att rida så blir det fuktigt på insidan (när kroppsvärmen försvinner) och då vill jag inte lägga på det igen. Hursomhelst, fick köpt ett lite snabbt och var nöjd -tills hon tog ner huvudet, då åker täcket med fram en bit så rumpan sticker ut. Suck. Aja, det är mest tänkt som ett reservtäcke men jag kan inte låta bli att bli lite irriterad ändå.

Igår gjorde pappa ett starkt jobb och trimmade ogräs i två hagar så nu har Hottie bytt hage, hon fick testa den igår och av luftsprången att döma var hon nöjd ;)

Helgens ridning har varit bra pass med mycket gymnastiserande jobb för damen och vi börjar komma nånstans. Jobbigt är det men vi måste komma över "tröskeln" så blir det enklare.

Idag ska jag till gymmet och svettas lite själv har jag tänkt, inte mer än rätt ;) mamma och pappa är på väg ner till Skåne med Calle på släp. Får se vad dagen har med sig.Svar på kommentar

2013-11-06 @ 09:24:38 ? Permalink ? Allmänt

Jag fick en fråga om varför jag inte rider Calle och anledningen till att ni inte hört något om honom på ett tag är att han är inte ok.
Han är 0,5-1 grad halt och har varit det ett bra tag nu med två omgångar vila (med en kort ridperiod på mitten) och det har inte gett med sig. Vi vet inte vad det är (men att det är vänster fram) för veterinärerna har inte hittat något än, men på måndag ska han göra en MR av hoven och då hoppas jag att vi hittar nåt så att han kan få rätt behandling utifrån vad det är som hänt. Det troligaste är att han brallat loss i hagen och trampat snett...
Hittar de något på måndag så ska han ju säkert behandlas och vila, och hittar de inget måste han ju vila ändå tills han är bra så oavsett resultat kommer han åka hem till mamma och pappa för en längre vila. Jättetrist och jag är lite nervös för måndag. Hoppas att han kryar på sig så fort det går.


Lite tid och mycket att göra

2013-11-05 @ 13:50:22 ? Permalink ? Allmänt

Största bristen i dagsläget = tid.

Igår hade jag ett väldigt bra ridpass på Hottie där hon var så fin så fin. Red med gramanen på, det har jag inte gjort sen i somras och är ju inget jag gör så ofta men ibland så. Det är lite lustigt för Hottie är en av de hästar jag vet som funkar absolut bäst på graman -samtidigt som hon kan reagera starkt om hon upplever att hon sitter fast.
Hon blir helt "lös" i hela kroppen och hela ryggen gungar + hon börjar andas i takt med rörelserna. Vi har haft stora problem med nedsittning i trav då hon är svår att sitta på i och med sitt stora steg och hon har blivit mycket spänd = inte direkt lättare att sitta på, och det har varit en ond cirkel. Det är först i somras jag har kunnat sitta ordentligt på henne utan att hon spänt till. Där har gramanen varit en liten hjälp, eftersom hon slappnat av med den har jag bara kunnat sätta mig ner och det har (nästan) bara varit att "åka med". Hursomhelst, rider med den nångång ibland som en liten hjälp.
Igår jobbade vi mest lösgörande med mycket stora och små volter, ställning och motställning samt många varvsbyten. Jag upplever henne som spändare i vänstervarvet, hon blir inte lika rund där och det tar emot lite när man ska ställa/böja. Min teori är att hon är spändare i högersidan så det tar emot när den blir yttersida och behöver länga sig något. Men efter lite jobb igår så avslutade vi jämnare och hon rundade sig även i vänster varv.
Ett fortsatt jobb det där.....
Senaste

2013-11-01 @ 22:52:17 ? Permalink ? Allmänt

Fullt upp här.
I förrgår red jag ett lätt och väldigt trevligt pass i ridhuset på en nöjd och glad liten röd. Igår körde vi på tömkörning -vilket jag inte gjort på superlänge, så det var nyttigt för båda. Dagens pass blev lite blandat, började med dressyr men eftersom sällskapet i ridhuset hoppade var det inte så enkelt (även om hon kändes fin), till slut joinade vi och skuttade lite vi också. Kul! sa Hottie och fräste runt i 200 ;)

Hoppas på lite trevligare väder imorgon för då kanske vi ger oss ut en sväng, tänkte också försöka bada Calle en sista gång inför vintern för han är riktigt grisig nu.

Natti!


RSS 2.0